top of page

Trauma en massage

Massage als ondersteunende therapie bij traumaverwerking. Trauma is een psychische of fysieke wond, het gaat hierbij om onverwerkte pijn.

Soms is praten alleen niet genoeg als het gaat om het verwerken van je trauma(’s). Trauma’s nestelen zich niet alleen in je herinneringen en gedachten maar ook in je lichaam. Deze herinneringen uiten zich via je je lichaam in de vorm van: onrust, verstijving, hoofdpijn, nekpijn of andere onverklaarbare pijn. Vaak zijn het onverwerkte pijnen. Lichamelijke aanraking in de vorm van massage geeft aandacht aan jouw onverwerkte pijn en trauma op een diepgaande manier zonder dat er woorden nodig zijn.

Door aanraking kunnen stressvolle situaties en pijn beter verdragen worden. wat ertoe kan leiden dat  je je gelukkiger voelt. Je komt namelijk uit de chronische stressreactie en kunt weer (leren) ontspannen, en contact maken met je eigen lijf. Jouw verhaal zit in je lijf

Er is steeds meer aandacht voor massage bij traumaverwerking. Diverse wetenschappelijke onderzoeken bevestigen de grote ondersteunende rol die massage kan spelen bij PTSS.

Boom met bloemen

Wat doet een massage bij traumaverwerking?

In alle veiligheid en vertrouwen en zonder veel woorden, is er aandacht voor jou en het onuitgesproken trauma. De oorzaak kan groot of klein zijn.

Massage kan een verandering in de hersenchemie teweegbrengen. Door de wetenschappelijke onderzoeken is dit een van de meetbare gevolgen van massage.

Wetenschappelijk onderzoek massagetherapie

Door Niels Brouwer

bottom of page